Artikelserie: Irrläror att avvisa. Del 1 Kalvinism

En studie om kalvinistisk determinism (predestinationslära)

Den här artikeln argumenterar för att Bibeln tydligt lär att människan har en verklig vilja, och att hon hålls ansvarig för hur hon svarar på Guds kallelse till frälsning.


Del 1

En Biblisk granskning av människans ansvar och Guds nåd

Frågan om människans fria vilja i relation till frälsningen är en av de mest omtvistade inom kristen teologi. I reformationens tidevarv ställdes Luther och Erasmus mot varandra i en uppgörelse som blivit avgörande för frågans vidare behandling. I vår tid möter vi motsvarande spänning i mötet mellan kalvinistisk determinism och klassisk evangelisk-luthersk tro.


Illustration: John Calvin


Kalvinism

Kalvinism (eller calvinism på engelska) är en teologisk lära inom den protestantiska kristendomen som bygger på den franske reformatorn John Calvins (1509–1564) tolkningar av Bibeln. Den är särskilt förknippad med reformert teologi och utgör en viktig del av reformationens arv. Här är några kärnpunkter i kalvinismen, ofta sammanfattade i de så kallade “fem punkterna” (TULIP på engelska):
1 Total fördärv (Total Depravity):
Människan är genom synden helt fallen och kan inte välja Gud av egen fri vilja.
2 Ovillkorlig utkorelse (Unconditional Election):
Gud har, av sin suveräna vilja, utvalt vissa till frälsning – inte på grund av något de gjort.
3 Begränsad försoning (Limited Atonement):
Jesus dog endast för de utvaldas synder, inte för alla människor utan undantag.
4 Oemotståndlig nåd (Irresistible Grace):
När Gud kallar någon till frälsning, kan den personen inte motstå hans nåd.
5 De heligas ståndaktighet (Perseverance of the Saints):
De som verkligen är frälsta kommer att bevaras av Gud och inte falla bort från tron.
Kalvinism betonar alltså Guds suveränitet, predestination (förutbestämmelse) och Guds nåd som helt avgörande för människans frälsning.


Förutbestämmelse

Har människan en fri vilja?

"Viljan är trälbunden, men tron förenar människan med Kristus, och i Kristus blir hon fri."

Martin Luther De Servo Arbitrio (Om den trälbundna viljan)

1.

En sann vilja men inte frälsande i sig själv

Bibeln framställer inte människan som passiv lera som saknar alla moraliska förmågor. Det står visserligen att vi är "döda i våra synder" (Ef 2:1), men detta innebär inte att vi är oförmögna att svara på Guds tilltal. Guds nåd verkar genom Ordet för att kalla, överbevisa och dra människan till sig (Joh 12:32; Tit 2:11). Samtidigt lär Bibeln att det finns ett verkligt ansvar:
"Men ni vill inte komma till mig, så att ni må ha liv" (Joh 5:40)
Jesus säger inte att de inte kunde, utan att de inte ville. Människans problem är viljan, men det är en verklig vilja, som Gud manar till omvändelse.
"Och tiden för denna okunnighet har Gud haft överseende med; men nu befaller han alla människor överallt att omvända sig:" (Apg 17:30)

2.

Evangeliet som verkligt erbjudande

Kalvinismens logik underminerar Bibelns uppmaningar att omvända sig och tro. Om Gud redan har bestämt vilka som ska bli frälsta, är det då ärligt att Jesus ropar:
"Om någon man törstar, låt honom komma till mig, och dricka." (Joh 7:37)
"Som vill att alla människor skall bli frälsta, och komma till insikt om sanningen." (1 Tim 2:4)
"Jag har lösgjort dig från folket, och från Hedningarna, till vilka jag nu sänder dig, För att öppna deras ögon, och vända dem från mörkret till ljuset, och från Satans makt till Gud, så att de må ta emot syndernas förlåtelse, och arv bland dem som är helgade genom tron som är i mig." (Apg 26:17-18)
Om viljan är irrelevant, blir dessa rop till människan endast skenbara. Men Bibeln lär att evangeliet är ett verkligt erbjudande som måste tas emot i tro:
"Att om du med din mun bekänner Herren Jesus, och skall i ditt hjärta tro att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." (Rom 10:9)

3.

Gud dömer inte utan grund

Ett av de starkaste argumenten för att människan måste ha en verklig viljeförmåga är att Gud dömer människan för hennes synd:
"Och detta är domen, att ljuset har kommit till världen, och människorna har älskat mörkret hellre än ljuset, eftersom deras gärningar var onda." (Joh 3:19)
Om Gud hade förutbestämt varje enskild syndares undergång, vore domen inte rättvis utan tyrannisk. Men Bibeln betonar att människan själv "har ingen ursäkt" (se Rom 1:20).

4.

Guds nåd och mänskligt ansvar

Det är sant att frälsningen är av nåd, inte av oss själva (Ef 2:8–9), men denna nåd möter oss som ett erbjudande att ta emot eller förkasta:
"..ni står alltid emot den Helige Ande: som era fäder gjorde, så göra ni." (Apg 7:51)
Att motstå Guds Ande vore meningslöst om ingen kunde motstå honom. Men Bibeln visar att Gud verkar i frihet och kallar till tro, men inte med våld. Detta stämmer också med hur Gud "drar" människan (Joh 6:44), inte släpar.

5.

Vad Luther verkligen menade angående "fri vilja" sin bok:

"Om den trälbundna viljan (De Servo Arbitrio, 1525)"
Det är sant att Luther i sin bok "Om den trälbundna viljan (De Servo Arbitrio, 1525)" starkt kritiserade idén om fri vilja i frälsningsfrågan. Men hans definition av "fri vilja" skiljer sig från hur moderna evangelikaler och lutheraner ofta använder termen. Luther förnekade att människan i sitt fallna tillstånd kunde börja frälsningsprocessen på egen hand. Men han bejakade att människan efter att ha blivit kallad genom Ordet kunde ta emot nåden:
"Det är inte människan, utan Guds Ande, som verkar tron genom evangeliets förkunnelse."– Martin Luther
Luther skriver också:
"Om Gud genom sin Ande drar oss, och Ordet förkunnas, då väcks i människan en vilja att tro och ta emot." Martin Luther
Luther var alltså medveten om att Gud använder medel – särskilt Ordet – för att verka tro. Det är inte fråga om att människan är ett hjälplöst föremål utan vilja, utan snarare att hon inte kan omvända sig utan att Gud först söker henne. Det finns alltså utrymme för ett verkligt gensvar från människan – och därmed ansvar. – Men oavsett Martin Luthers åsikt i frågan, vi människor varnas för att följa människor.

6.

Har Gud fri vilja – trots att han inte kan ljuga?

Detta skrämmande påståendet - att inte ens Gud har "fri vilja" eller "fritt val" är en hädelse. – Ja tro det eller ej, men det finns de som på fullt allvar hävdar att Gud inte har fri vilja eftersom han “inte kan ljuga” (Tit 1:2), men detta bygger på en missuppfattning av både frihet och Guds Heliga natur. Det är sant att Gud inte kan ljuga - men det är också sant att Gud är Helig, rättfärdig och oföränderlig. Men detta innebär inte att Gud är ofri – tvärtom! Det visar att Guds vilja är helt fri från syndens tvång och begränsningar.
  • Gud kan inte ljuga – inte för att han är ofri, utan för att han är fri från synd (1 Joh 1:5).
  • Djävulen ljuger – inte för att han är fri, utan för att han är bunden av lögn (Joh 8:44).
När Bibeln säger att Gud inte kan ljuga (Tit 1:2), eller att han inte kan förneka sig själv (2 Tim 2:13), då betyder det att Gud inte handlar i strid med sin Heliga natur. Det är inte en begränsning, utan ett vittnesbörd om hans eviga väsen.
Jesus säger:
"Jag är vägen, sanningen och livet." (Joh 14:6)
Att säga att Gud inte är fri eftersom han inte ljuger: är att misstolka frihetens väsen. Att hänvisa till att versen i Titus skulle utgöra ett bevis för att då inte ens Gud har "fri vilja" eller "fritt val" kan inte vi människor heller ha fri vilja; är inte enbart en lögn utan också en hyllning till djävulen som i så fall är bättre än Gud, då Satan är fri och kan ljuga men inte Gud. Frågan är: Hur kan Gud vara Sanning, vara Helig och samtidigt efterlikna djävulen, lögnen är ju av djävulen, lögnens fader? Nej, Gud väljer alltid det goda – inte för att han är tvingad, utan för att han är fri att göra det.
"Nu är Herren den Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet." (2 Kor 3:17)

7.

Att "ta emot" – ett uttryck för ansvar och tillgänglig frälsning

Bibeln talar gång på gång om att människan ska ta emot evangeliet, ta emot försoningen, ta emot Kristus. Detta språk visar att frälsningen inte tvingas på någon – den tas emot genom tro, vilket förutsätter ett gensvar:
"Men Gud anförtror sin kärlek till oss, genom att Kristus dog för oss, medan vi ännu var syndare.. [...] genom vilken vi nu har mottagit försoningen." (Rom 5:8–11)
"Och alla ting är av Gud, som har försonat oss med sig själv genom Jesus Kristus, [...]. vi ber er i Kristus ställe, att ni bli försonade med Gud." (2 Kor 5:18–20)
Paulus själv uttrycker det i 1 Kor 15:
"..till er kungör jag evangeliet som jag predikade för er, som ni också tog emot, och vari ni står; [...] Genom vilket ni också är frälsta," (1 Kor 15:1–2)
Här ser vi att frälsningen sker genom ett aktivt mottagande – inte en passiv tilldelning. Paulus säger också om sig själv:
"Först och främst har jag ju meddelat er vad jag själv tagit emot.,." (1 Kor 15:3)
Uttrycket "ta emot" förutsätter ett samarbete med nåden – inte att vi frälser oss själva, utan att vi inte motstår den (jfr Apg 7:51).
Bibeln använder också uttryck som "var och en" och "whosoever" för att visa att evangeliet är tillgängligt för alla människor:
"Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enda avlade Son, för att var och en som i honom tror inte skall förgås, utan ha evigt liv." (Joh 3:16)
"Ty var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst." (Rom 10:13)
Dessa verser visar att frälsningens erbjudande inte är begränsat till vissa – det är tillgängligt, men måste tas emot.
Jesus bekräftar detta i sin undervisning:
"Gå ni in genom den trånga porten: ty vid är porten, och bred är vägen, som leder till fördärv, och många är de som går in där: Ty porten är trång, och vägen smalsom leder till liv, och få är de som finner den." (Matt 7:13–14)
Detta innebär att frälsningens väg är verklig, men att inte alla går den. Få finner den – inte för att de inte får tro, utan för att de inte vill.


Gud ger valet, människan svarar

Falsk religion – såsom islam och deterministisk kalvinism – tenderar att förneka människans ansvar genom att reducera henne till ett passivt redskap för Guds vilja. Bibeln visar en annan balans: Gud kallar och verkar suveränt, men människan måste svara. Tron är inte en prestation, men det är ett verkligt gensvar.
"..Om ni vill idag höra hans röst, förhärda inte era hjärtan..," (Heb 3:15)
Det är inte antingen Guds nåd eller människans gensvar. Det är Guds nåd som verkar så att människan kan tro – men det är människan som tror. Och just därför är det ett verkligt evangelium.

Del 2

Kalvinism och Islam i ljuset av den kristna frälsningsläran

Frågan om hur Gud frälser människan har i alla tider ställt människor inför djupa teologiska frågor. Två system som ofta åberopar Guds suveränitet och förutbestämmelse är kalvinismen inom kristendomen och islams teologi. Båda hävdar att inget sker utanför Guds vilja och att människan i grunden är beroende av Gud för sin frälsning. Men bakom dessa ytliga likheter finns djupa och avgörande skillnader, inte minst i hur frälsningens väg förstås och förmedlas.


Guds suveränitet och förutbestämmelse

Både kalvinismen och islam betonar att Gud är absolut suverän. I kalvinismen lär man att Gud från evighet har förutbestämt vilka människor som ska bli frälsta ("ovillkorlig utkorelse") och att denna vilja inte kan motsättas ("oemotståndlig nåd"). Det bygger bland annat på texter som Romarbrevet 9:18:
"..den som han vill förbarma sig över, men han förhärdar den som han vill." (Romarbrevet 9:18)
I islam är tron på ödet (al-Qadar) en av trons sex pelare. Allah är den som leder eller förleder enligt sin vilja:
"Allah leder vem han vill och förleder vem han vill" (Koranen 14:4).
Detta innebär att både tro och otro ytterst är underkastade Guds vilja.


Frälsningens väsen och tillgänglighet

En avgörande skillnad mellan dessa system och traditionell evangelisk kristendom ligger i hur frälsningen tillgängliggörs för människan. Enligt kalvinismen dog Kristus enbart för de utvalda ("begränsad försoning"). Det innebär att Jesus död inte var ett universellt erbjudande till alla människor, utan en effektiv försoningsgärning för ett bestämt antal.
Islam å andra sidan förkastar helt idén om en försoning genom offer. Ingen annan kan bära någons synd:
"Ingen själ ska bära någon annans börda" (Koranen 6:164).
Frälsning handlar här om att tro på Allah, göra goda gärningar och förhoppningsvis få del av Guds barmhärtighet. Den traditionella kristna frälsningsläran, så som den uttrycks i t.ex. Romarbrevet 3:23–25, betonar att alla människor är syndare:
"Ty alla har syndat, och saknar Guds härlighet; Att vi fritt blivit rättfärdiggjorda av hans nåd genom den återlösning som finns i Kristus Jesus: Som Gud har utsett till att vara en försoning genom tron i hans blodför att kungöra sin rättfärdighet till förlåtelse för förgångna synder, genom Guds överseende;" (Rom 3:23–25)
Kristus har ställts fram som ett försoningsoffer i hans blod, och detta erbjuds fritt till alla som tror.
"Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enda avlade Son, för att var och en som i honom tror inte skall förgås, utan ha evigt liv." (Joh 3:16).


Syndens natur och behovet av försoning

Kalvinismen och traditionell kristendom delar läran om arvsynden. Människan är fördärvad i sin natur efter fallet och saknar förmåga att vända sig till Gud av egen kraft ("total fördärv"). Islam förnekar detta: människan föds oskyldig, men är svag och benägen att synda. Det finns alltså inget behov av att Kristus dör för människans synder i islams teologi, eftersom varje individ är ansvarig endast för sina egna val.


Tematisk jämförelse

1.

Frälsningens tillgänglighet

Kalvinism: Endast de utvalda kan bli frälsta. Guds kall är oemotståndligt.
"Ingen kan komma till mig, om inte Fadern, som har sänt mig, drar honom;" (Johannes 6:44).
Islam: Frälsning ges till dem som tror, gör goda gärningar och underkastar sig.
"Men de som tror och lever rättskaffens skall gå in i paradiset, där de skall förbli till evig tid" (Koranen 2:82).
Traditionell kristendom: Frälsning erbjuds fritt till alla syndare.
"Ty alla har syndat, och saknar Guds härlighet; Att vi fritt blivit rättfärdiggjorda av hans nåd genom den återlösning som finns i Kristus Jesus: (Romarbrevet 3:23–24).
"Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enda avlade Son, för att var och en som i honom tror inte skall förgås, utan ha evigt liv." (Joh 3:16).

2.

Guds suveränitet och fri vilja

Kalvinism: Gud förutbestämmer vem som ska tro; människan har ingen fri vilja i frälsningsfrågan.
"Därför förbarmar han sig över den som han vill förbarma sig över, men han förhärdar den som han vill." (Romarbrevet 9:18).
Islam: Allah leder eller förleder vem han vill.
"Allah leder den han vill och låter den han vill gå vilse" (Koranen 14:4).
Traditionell kristendom: Gud vill att alla ska bli frälsta, men människan måste tro.
"Ty detta är gott och välbehagligt inför Gud vår Frälsares åsyn; Som vill ha att alla människor skall bli frälsta, och komma till kunskapen om sanningen." (1 Timoteusbrevet 2:3–4).
"Att om du med din mun bekänner Herren Jesus, och skall i ditt hjärta tro att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." (Romarbrevet 10:9).

3.

Syndens natur

Kalvinism: Människan är totalt fördärvad efter syndafallet.
"..ni som var döda i överträdelser och synder" (Efesierbrevet 2:1).
Islam: Människan föds oskyldig men är benägen att synda.
"Ingen bär en annans börda. Varje människa ansvarar för sina egna handlingar" (Koranen 6:164).
Traditionell kristendom: Alla har syndat och saknar Guds härlighet.
"Ty alla har syndat, och saknar Guds härlighet;" (Romarbrevet 3:23).
"..genom en enda människa och döden genom synden, och på så sätt har döden kommit över alla människor, eftersom alla har syndat:" (Romarbrevet 5:12).

4.

Försoningen – hur blir man frälst?

Kalvinism: Frälsning sker genom Jesus försoning – men endast för de utvalda.
"Jag är den gode herden; den gode herden ger sitt liv för fåren." (Johannes 10:11).
"..jag ger mitt liv för fåren" (Johannes 10:15).
Islam: Ingen försoning genom blod – frälsning beror på tro, gärningar och Allahs barmhärtighet.
"Ingen själ skall bära en annan själs börda. Ingen lösen skall tas emot från någon" (Koranen 2:48).
Traditionell kristendom: Frälsningen är en gåva genom Jesu blod, till alla som tror.
"I honom har vi återlösning genom hans blod, syndernas förlåtelse,.." (Efesierbrevet 1:7).
"Han bar själv våra synder i sin egen kropp på trädet.." (1 Petrusbrevet 2:24).

5.

Frälsningens bestånd

Kalvinism: Nej – den utvalde bevaras till slutet ("de heligas ståndaktighet").
Islam: Ja – troende kan förlora frälsningen om de syndar.
"Om ni visar tacksamhet skall Jag ge er mer. Men om ni förnekar, sannerligen Mitt straff är strängt" (Koranen 14:7).
Traditionell kristendom: Nej – människan kan dock avfalla, men frälsningen är trygg för var och en som tror.
"Låt därför han som tror att han står fast ta sig i akt så att han inte faller." (1 Korinthierbrevet 10:12).
Kalvinismen och islam förenas i sin betoning av Guds absoluta suveränitet och förutbestämmelse. De två systemen är i praktiken selektiva: frälsningen är inte ett allmänt erbjudande i betydelsen att alla människor fritt kan ta emot den på Guds villkor. Istället är den beroende av Guds beslut eller den troendes prestation.

Ja visst, människan har fri vilja

Den traditionella kristna frälsningsläran – som den uttrycks i Romarbrevet 3:23–25 – vilar på två pelare: alla har syndat, och alla erbjuds frälsning genom Jesus Kristus. Det är genom hans blod, inte våra gärningar eller förutbestämmelse, som vi blir rättfärdiga. Detta budskap är universellt:  
"Som Gud har utsett till att vara en försoning genom tron i hans blod, för att kungöra sin rättfärdighet till förlåtelse för förgångna synder, genom Guds överseende;" (Romarbrevet 3:25)
"Ty var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst." (Romarbrevet 10:13).


Att begrunda:

Om kalvinismen är korrekt och frälsning enbart sker om Gud har utvalt en person till frälsning oavsett, egen vilja. Innebär inte det att en person, som döms till evigt straff, skulle kunna anklaga Gud: Att det är hans fel, eftersom han INTE utvalde han/hon till att bli frälst?
"Men jag fruktar, för att icke på något sätt, såsom ormen förledde Eva genom sin list, så skall också era sinnen fördärvas från den enkelhet som är i Kristus." (2Kor 11:3)
Vi människor är alla syndare och vi har av Gud fått vår fria vilja, att motstå eller ta emot försoningen till Gud, genom Jesus Kristus tro.
"Han som tror på Guds Son har vittnesbördet i sig själv: han som inte tror på Gud har gjort honom till lögnare, eftersom han inte tror på det vittnesbörd som Gud har gett om sin Son. Och detta är vittnesbördet, att Gud har givit oss evigt liv, och detta liv är i hans Son. Han som har Sonen har livet; och han som inte har Guds Son har inte livet. Detta har jag skrivit till er som tror på Guds Sons namn; för att ni skall veta att ni har evigt liv, och för att ni skall tro på Guds Sons namn."  (1Joh 5:10-13)

Använd din frihet till avvisa kalvinismens förvirring!

Förlita dig på Jesus Kristus försoningsverk - som erbjuds av nåd och tas emot genom tro; tillgängligt för var och en som tror.


Vem betalar för din synd, du, eller Jesus? Valet är ditt!

Vidare läsning och resurser

  • Martin Luther: Om den trälbundna viljan (De Servo Arbitrio, 1525)
  • Bengt Hägglund: Trons mönster – en teologihistorisk översikt
  • Alister McGrath: Christian Theology – An Introduction (om Luthers och Erasmus debatt)

Denna artikel är publicerad av: Bibelbiblioteket™
JesusPay

Gå inte miste om Guds gåva!

BLI FRÄLST IDAG, VAD VÄNTAR DU PÅ? - TRO!

Oavsett dina egna ”goda” gärningar eller det sättet du tror att du kan komma till himmelen, om det inte är genom TRON på blodet från Jesus Kristus och kraften av hans kroppsliga uppståndelse tror du på fel sak. Omvänd dig därför! - Ty Jesus är enda vägen till himmelen, det är endast genom tron på honom som du blir rättfärdiggjord och försonad med Gud till evigt liv!


Tänk efter, hur svårt är det att ta emot en gåva?
Se, nu är frälsningens dag kommen
  • Ty han säger, Jag har hört dig i en välbehaglig tid, och på frälsningens dag har jag kommit till din undsättning: Se, nu är den välbehagliga tiden kommen, se, nu är frälsningens dag kommen.) - 2Kor. 6:2 (SKJVB)
  • Att om du med din mun bekänner Herren Jesus, och skall i ditt hjärta tro att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. Ty med hjärtat tror man till rättfärdighet, och med munnen bekänner man till frälsning. - Rom. 10:9-10 (SKJVB)
JesusPay betalkort